Resmi boşanmada dinî nikah düşer mi?
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun kararıyla boşanan eşler aynı zamanda dini yönden de boşanmış sayılırlar mı? Mahkeme tarafından boşanan eşler, tek boşama ile dini hükümlere göre boşanırlar. Çünkü hâkim tarafından verilen boşanma, boşanma sayılır (es-Saîdî, Hâşiyetü’l-adevî, 2/41).
İmam nikahından sonra ilişkiye girilir mi?
Nikâh akdinin akdinden sonra eşler arasında cinsel ilişki veya sahih bir uzlete (cinsel ilişkiye engel bulunmayan bir ortamda baş başa kalma) rastlanırsa; erkek, kadına mehrin tamamını vermekle yükümlüdür (İbnü’l-Hümâm, Fethü’l-kadîr, 3/331).
Nişanda imam nikahı olur mu?
Evlenmek isteyenlerin öncelikle resmi işlemleri tamamlayıp, halk arasında “dini nikah” olarak bilinen töreni yapmaları uygun olacaktır. Ancak nişanlı çiftlerin şartlara ve koşullara uygun olarak yaptıkları evlilik sözleşmesi dini açıdan da geçerlidir.
Aile bilmeden imam nikahı olur mu?
Tarafların iradelerini şahitler huzurunda beyan etmelerine rağmen, ailelerinden ve yakın çevrelerinden gizleyerek yaptıkları sözleşmeye gizli nikah denir. Böyle bir sözleşme, evlilikte gerekli olan aleniyeti taşımadığı için, dinin evlilikle ilgili genel prensiplerine aykırıdır.
Resmi nikahtan sonra dini nikâh düşer mi?
İslami inanışa göre, evlilik birliğini sağlamak için dini nikah kıyılması gerekir. Dini nikahın yasal bir geçerliliği yokken, dini nikahtaki taraflar, tıpkı medeni nikahta olduğu gibi birbirlerini eş olarak kabul ederler. Dini nikahın yasal bir değeri yoktur.
İmam nikahlı eşin hakları var mı?
İmamla evli eşin hakları, çiftin ayrılması durumunda sorgulanır. Dini nikahlı eşlerin ayrılması durumunda boşanma hükümleri uygulanmaz ve boşanma durumunda dini nikahlı eşler, TMK kapsamında resmi nikahlı eşlerle aynı haklara sahip değildir.
Erkek mehir vermezse ne olur?
Çeyiz verilmezse ne olur? Çeyiz verilmezse, çeyizin borçlu olduğu kadın borcu tahsil etme hakkına sahiptir. Bu amaçla bir icra prosedürü veya borç davası başlatılabilir. Ancak, çeyiz ancak çeyiz belgesi varsa alınabilir, aksi takdirde verilmezse hiçbir şey yapılamaz.
Cinsel birliktelik olmazsa dini nikah düşer mi?
Başka bir deyişle, cinsel ilişki dikkate alınmaksızın geçerli bir nikâh akdinin şartlarının değerlendirilmesi mümkün değildir.46 Bu görüşe göre, cinsel ilişki olsun veya olmasın geçerli bir halvanın nikâh akdinin şartları üzerinde bir etkisi yoktur.
Resmi nikah dini nikah yerine geçer mi?
Resmi nikah dairesinde yapılan nikahlarda, nikah memuru “Evliliğe razı mısınız?” diye sorar. Tarafların “evet” veya “kabul ediyorum” şeklinde cevap vermesi, bu sözleşmenin dini açıdan geçersiz olduğu anlamına gelmez. Nikah sözleşmesinin geçerliliği hem resmi kayıtla hem de etrafındakilerin varsayımıyla kanıtlanır.
Dini nikahta abdest şart mı?
Adetliyken nikah kıyılabilir mi? Nikah akdi sırasında nikahın yapılması şer’i bir kirlilik olarak kabul edilir; adetin olmaması, cüzam ve abdestin olmaması nikahın geçerliliği için şart değildir. Bu nedenle adetliyken nikah kıyılması geçerlidir. Diş dolgusu, kaplama veya tel abdest ve gusle engel olur mu?
Mehir olarak ne istenir?
İslam’da satılabilen veya kullanılabilen her şey mehir olarak verilebilir. Bunlara taşınır ve taşınmaz mallar, süs eşyaları, standart eşyalar (misli) ve hatta taşınır veya taşınmaz bir maldan yararlanma hakkı bile dahildir (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâi’, 2/279).
Karı koca kaç ay ayrı kalırsa nikâh düşer?
Ancak, 2024 yılından itibaren; boşandıktan sonra üç yıl ayrı yaşayan çiftlere boşanma imkânı veren Medeni Kanun’un yukarıda bahsi geçen fiili ayrılık maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.
İmam nikahı hangi şartlarda kabul olmaz?
Bu nedenle, İmam evliliği için ilk şart tarafların Müslüman olmasıdır. Bir Müslüman, Müslüman olmayan biriyle evlenirse, mürted sayılır. Erkeklerin bir Yahudi veya Hristiyanla evlenmesine izin verildiği söylenmesine rağmen, bu bizim dinimizde mekruhtur. Bu durumda, evlilik Tanrı tarafından kabul edilmez.
Dini nikâh şahidi kimler olamaz?
Şahitler reşit olmalıdır. Gelin ve damadın birinci derece akrabaları (anne, baba, kardeşler ve çocuklar) şahitlik yapamaz.
İki kişisiyle dini nikâh olur mu?
TCK md. 230’a göre; birden fazla kişiyle aynı anda evlenmek, evli olduğunu bilerek evlenmek, dini nikah kıymadan evlenmek suçtur.
Resmi nikahla boşanan dinen tekrar evlenebilir mi?
Birinci ve ikinci boşamadan sonra eşler yeniden birleşme hakkına sahiptirler (Bakara 2/229). Kişi, iddet içinde evlenmeye gerek kalmadan ric’i boşama yoluyla boşandığı eşine dönebileceği gibi, iddet sona erdiğinde yeni bir evlilik akdiyle de dönebilir.
Boşandıktan sonra imam nikahı nasıl düşer?
Dinimiz erkeğe ev işlerini yürütme ve evliliği bozma yetkisi vermiştir. Ancak bazı durumlarda kadının da evliliği iptal etme hakkı vardır. Örneğin, bir kadın kocasından şikayet ederek mahkemeye boşanma davası açabilir. Mahkeme boşanmaya karar verirse, evlilik feshedilmiş sayılır.
Boşanıyoruz demekle nikâh düşer mi?
Dolayısıyla bu kelimeyle boşanma gerçekleşmez. Boşanma, kişinin eşine söylediği, “Boşandın”, “Boşan ol”, “Boşandım”, “Karım boşandı” gibi boşanma iradesini ortaya koyan geniş veya geçmiş zaman kipindeki ifadelerle veya mahkeme kararıyla gerçekleşir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/225-228; İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/385-387, 397).
Evlilikte dini nikâh hangi durumlarda düşer?
Bir erkek karısına “boşan”, “seni boşadım” veya “seni terk ettim” gibi ifadeler kullanırsa, evlilik bozulur. Bir erkek karısına üç kez boşanmasını söylerse, evlilik iptal edilir ve geri dönüş olmaz. Bir erkek karısına “babanın evine git, evimden defol ya da cehenneme git” gibi ifadeler kullanırsa, evlilik iptal edilir.