Antep fıstığı ağacı Trakyada yetişir mi?
Antep fıstığı, uygun yetiştirme koşulları sağlandığında dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilebilen bir üründür. Anavatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı ülkemizde özellikle Gaziantep’te; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Diyarbakır illerinde yetiştirilmektedir.
Antep fıstığı ağacı kaç yıl sonra meyve verir?
Tüplü fidan dikimi ile aşılanan bu bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yıl içinde ürüne dönüşebilmektedir.
Antep fıstığı soğuk iklimde yetişir mi?
Antep fıstığı, uzun, sıcak ve kuru yazları ve nispeten soğuk kışları olan yerlerde iyi yetişir. Meyvelerin olgunlaşması için genel olarak yüksek sıcaklıklara ihtiyacı vardır. Kış uykuda kalma döneminde çok fazla soğuk gerekir. Bu koşul sağlanmazsa, verimlilik önemli ölçüde düşer.
1 Antep fıstığı ağacı kaç kilo fıstık verir?
Antep fıstığı çeşitlerinin olgunluk çağı olarak kabul edilen 15 yaş üstü uzun boylu ağaçların kuru verimi ağaç başına 3 kg iken, Siirt çeşidinin kuru verimi ağaç başına 5 kg’dır. Sulama koşullarında Long çeşidinin verimi ağaç başına 9 kg iken, Siirt çeşidinde bu değer ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Antep fıstığı ağacı su ister mi?
Yüzey sulamada Haziran-Eylül ayları arasında her 20 günde bir 120 mm su uygulanabilirken, damla sulamada her 7 veya 15 günde bir sulama yapılabilir. Her yedi günde bir 15-20 mm su uygulanmalıdır (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre). Sulama sırasında ıslatılacak derinlik 100-120 cm’dir.
Antep fıstığı kaç derece soğuğa dayanır?
Fıstığın doğal yaşam alanı olan Güneydoğu Anadolu’da yazlar çok sıcak, kışlar da oldukça soğuktur. Bölgede yazın gölgede sıcaklığın 40 °C’ye, kışın ise -14 °C ile -16 °C arasına düşmesi normaldir.
Erkek ve dişi Antep fıstığı nasıl anlaşılır?
Antep fıstığı ağaçları erkek ve dişi ağaçlardan oluşur. Erkek ağaçlar dişi ağaçlardan kolayca ayırt edilir çünkü daha uzundurlar ve daha kalın taçlara sahiptirler. Sadece dişi ağaçların çiçekleri fıstık meyvelerine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlaşma için kullanılır.
Aşısız Antep fıstığı meyve verir mi?
Tesisimizde yapılan çalışmalar sonucunda, 8-10 yıl meyve veren bir fıstık ağacının aşılandıktan 4-5 yıl sonra ilk meyvelerini verebildiği görülmüştür.
Antep fıstığı hangi ay dikilir?
Genellikle kasım ayından mart sonuna kadar uygundur. Fideler belirlenen dikim alanlarına taşınır ve dikim çukurları açılır.
Antep fıstığı susuz olur mu?
Susuz koşullarda Ucb 1 anaçlı fıstıklar Ocak 2019’da ekildi. Ağustos 2019’da aşılandı. Fotoğraf 24 Temmuz 2020’de çekildi. Ucb 1, metrekareye 400 mm ve üzeri yağış alan güçlü topraklarda susuz yetiştirilebilir.
Antep fıstığı hangi toprağı sever?
Antep fıstığı ağacı toprak istekleri açısından ılıman bir türdür. Güneydoğu Anadolu bölgesinin kayalık, taşlı, çok sığ, düşük organik, besin açısından fakir ve kireçli topraklarında yetişebilir.
Antep fıstığı güneşi sever mi?
Antep fıstığı güneşi seven bir bitkidir. Günde 8 saatten fazla güneş ışığına ihtiyaç duyan Antep fıstığı güneş olmadan büyüyebilir ancak meyve vermez. Ayrıca, güneş ışığı eksikliği ağaçları hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
Antep fıstığı ağacının ömrü ne kadardır?
Antep fıstığı ağacı uzun ömürlüdür ve potansiyel olarak 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçlar meyve bahçelerine dikilir ve önemli üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Antep fıstığı aşısı kaç günde tutar?
Aşılamadan 10-15 gün sonra aşıların etkili olup olmadığı anlaşılır. Aşı gözleri büyümüş, parlak ve kabarık ise ve “T” aşısında dokunulduğunda yaprak sapı kolayca düşüyorsa aşının tutunduğu anlamına gelir.
Antep fıstığı için hangi gübre atılır?
Yaygın bir fıstık gübreleme programına göre, her olgun ağacı kış sonu – ilkbahar başında (Şubat-Mart) ve ilkbahar başında (Şubat-Mart) 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresiyle gübreleyin. Sulama sistemiyle (Nisan-Mayıs) suda eriyen gübre NPK 15-15-15 uygulayın.
Antep fıstığı Marmara Bölgesi’nde yetişir mi?
Dünyada üretim alanları Batı Asya, Akdeniz Bölgesi ve Ortadoğu olarak sıralanan Antep fıstığı ülkemizde ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Antep fıstığı yetiştiriciliğinde öne çıkan diğer bölgeler arasında Akdeniz, Orta Anadolu ve Marmara bulunmaktadır.
Antep fıstığı ağacı hangi illerde yetişir?
Ağırlıklı olarak Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu çevresindeki hemen hemen tüm bölgelerde yetişmektedir.
Tekirdağ’da fıstık yetişir mi?
Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde bir çiftçi, aşılamaya başladığı ağaca deneysel amaçlı fıstık yetiştirdi.
Fıstık çamı kaç rakımda yetişir?
Türün dağılım alanı tipik Akdeniz ikliminin etkisi altındaki alanlardır ve doğal olarak deniz seviyesinden 600 m yüksekliğe kadar olan bir rakım kuşağında yetişir. Ege ve Akdeniz bölgelerindeki ana dağılım alanının yanı sıra Karadeniz bölgesinde iki ayrı alanda yerel dağılıma sahiptir.